Archive

Posts Tagged ‘no sound’

Linux From Scratch: We Have Lift-off…

November 4th, 2011 No comments

Hi Everyone,

Now that I have a relatively stable environment, I just wanted to write an update of how things went, and some issues that I ran into while installing my desktop environment.

No Sound

Not that I was expecting anything different from LFS, but I had no sound upon booting into KDE. I found this quite strange, as alsamixer was showing my sound card fine. One thing I can tell you, is that alsaconf is a filthy liar. My sound is now working, and it still says it can’t find my card. I’m not sure how I got it working, but here are a few tips.

  • Make sure your sound is un-muted in alsamixer.
  • Check your kernel to make sure that either support is compiled in for your card, or module support is selected.
  • If you selected module supprt, make sure the modules are loaded. For me, this was snd-hda-intel.

Firefox and Adobe Flash

I’m not going to go into too many details about Firefox, as Jake covered this in his post here, but I’d like to note that installing Flash into Firefox was quite easy. All I had to do was download the .tar.gz from Adobe, and do the following:

tar -xvf flash.tar.gz (or whatever the .tar.gz is called)
cd flash
cp libflashplayer.so ~/.mozilla/plugins (make sure plugins is created if it does not exist.)

KDE Crash On Logout

The first time I tried to logout of KDE, I noticed that it crashed. After doing some investigations, I found a solution here. You want to edit your $KDE4_PREFIX/share/config/kdm/kdmrc to reflect the following:

[X-:*-Core]

TerminateServer=true

What’s Next?

I’m actually not sure what I’m going to do next. I suppose I should get VLC running on the system, but that shouldn’t be too difficult. I now have a working web browser, flash, and sound, which should be fine until I can get other things working.


I am currently running ArchLinux (x86_64).
Check out my profile for more information.

Pulse Audio Nonsense

January 4th, 2010 3 comments

Just a heads up: This isn’t the kind of post that contains answers to your problems. It is, unfortunately, the kind of post that contains a lot of the steps that I took to fix a problem, without much information about the order in which I performed them, why I performed them, or what they did. All that I can tell you is that after doing some or all of these things in an arbitrary order, stuff seemed to work better than it did before.

It’s funny how these posts often seem to come about when trying to get hardware related things working. I distinctly remember writing one of these about getting hardware compositing working on Debian. This one is about getting reliable audio on Kubuntu 9.10.

You see, I have recently been experiencing some odd behaviour from my audio stack in Kubuntu. My machine almost always plays the startup/shutdown noises, Banshee usually provides audio by way of GStreamer, videos playing in VLC are sometimes accompanied by audio, and Flash videos almost never have working sound. Generally speaking, restarting the machine will change one or all of these items, and sometimes none. The system is usuable, but frustrating (although I might be forgiven for saying that having no audio in Flash prevents me from wasting so much time watching youtube videos when I ought to be working).

Tonight, after some time on the #kubuntu IRC channel and the #pulseaudio channel on freenode, I managed to fix all of that, and my system now supports full 5.1 surround audio, at all times, and from all applications. Cool, no? Basically, the fix was to install some PulseAudio apps:

sudo apt-get install pulseaudio pavucontrol padevchooser

Next, go to System Settings > Multimedia, and set PulseAudio as the preferred audio device in each of the categories on the left. Finally, restart the machine a couple of times. If you’re lucky, once you restart and run pavucontrol from the terminal, you’ll see a dialog box called Volume Control. Head over to the Configuration tab, and start choosing different profiles until you can hear some audio from your system. Also, I found that most of these profiles were muted by default – you can change that on the Output Devices tab. If one of the profiles works for  you, congratulations! If not, well, I guess you’re no worse off than you were before. I warned you that this was that kind of post.

Also, while attempting to fix my audio problems, I found some neat sites:

  • Colin Guthrie – I spoke to this guy on IRC, and he was really helpful. He also seems to write a lot of stuff for the PulseAudio/Phonon stack in KDE. His site is a wealth of information about the stack that I really don’t understand, but makes for good reading.
  • Musings on Maintaining Ubuntu – Some guy named Dan who seems to be a lead audio developer for the Ubuntu project. Also a very interesting read, and full of interesting information about audio support in Karmic.
  • A Script that Profiles your Audio Setup – This bash script compiles a readout of what your machine thinks is going on with your audio hardware, and automatically hosts it on the web so that you can share it with people trying to help you out.
  • A Handy Diagram of the Linux Audio Stack – This really explains a lot about what the hell is going on when an application tries to play audio in the Linux.
  • What the Linux Audio Stack Seems Like – This diagram reflects my level of understanding of Linux audio. It also reminds me of XKCD.
  • Ardour – The Digital Audio Workstation – In the classic tradition of running before walking, I just have to try this app out.



On my Laptop, I am running Linux Mint 12.
On my home media server, I am running Ubuntu 12.04
Check out my profile for more information.