Archive

Posts Tagged ‘Openssh’

And I thought this would be easy…

September 22nd, 2013 1 comment

Some of you may remember my earlier post about contemplating an upgrade from Windows Home Server (Version 1) to a Linux alternative. Since then, I have decided the following:

Amahi isn’t worth my time

 

This conclusion was reached after a fruitless install of the latest Amahi 7 installation on the 500 GB ‘system’ drive, included with the EX470. After backing up the Windows Home Server to a single external 2 TB drive (talk about nerve-wracking!), I popped the drive into a spare PC and installed Amahi with the default options.

ffuu

No, I’m not 13. Yes, this image accurately reflects my frustrations.

Moving the drive back into the EX470 yielded precisely zero results, no matter what I tried – the machine would not respond to a ‘ping’ command, and since I’ve opted to try and do this without a debug board, I don’t even have VGA to tell me what the hell is going on. So, that’s it for Amahi.

When all else fails, Ubuntu

 

After deciding that I really didn’t feel like a repeat of my earlier Fedora experiment, I decided to try out the Linux ‘Old Faithful’ as it were – Ubuntu 12.04 LTS. I opted for the LTS version due to – well, you know – the ‘long-term support’ deal.

Oh, and I upgraded my storage (new 1 TB system drive not shown, and I apologize for the potato-quality image):

IMG_20130921_234311

The only kind of ‘TB’ I like. Not tuberculosis.

 

Following from the earlier Amahi instructions, I popped the primary 1 TB drive into a spare machine and allowed the Ubuntu installer to do its thing. Easy enough! From there, I installed the following two additional items (having to add an additional repository for the latter):

  • Openssh-Server

This allows me to easily control the machine through SSH, and – as I understand it – is pretty much a must for someone wanting to control a headless box. Setup was easy-breezy, in that it required nothing at all.

  • Greyhole

For those unfamiliar, Greyhole is – in their own words – an ‘Easily expandable and redundant storage pool for home servers’. One of my favourite things about WHS v1 was its ‘disk pooling’ capability – essentially a JBOD with software-managed share duplication, ensuring that each selected share was copied over to one other disk in the array.

After those were done with, I popped the drive into the EX470, and – lo and behold! – I was able to SSH in.

sshsuccess

This? This is what relatively minor success looks like.

So at this point, I’m feeling relatively confident. I shut down the server (don’t forget -h!) over SSH, popped in the first of the three 3 TB drives, and…

…nothing. Nada. Zip. Zilch. The server happily blinks away like a small puppy wags its tail, excited to see its owner but clearly bereft of purpose when left to its owner. I can’t ping it, I can’t… well, that’s really it. I can’t ping it, so there’s nothing I can do. Looking to see if GRUB was stuck at the menu, I stuck in a USB keyboard and hit ‘Enter’ to no effect. Yes, my troubleshooting skills are that good.

My next step was to pop both the 1 TB and 3 TB drives into the ‘spare’ machine; this ran fine. Running lshw -short -c disk shows a 1 TB and 3 TB drive without issue. I also ran these parted commands:

mklabel gpt

mkpart primary -1 1

 

(I think that last command is right.) So, all set, right? Cool. Pop the drive back in to the EX470, and…

STILL NOTHING. At this point, I’m ready to go pick up a new four-bay NAS, but I feel like that may be overkill. If anyone has any recommendations on how to get the stupid thing to boot with a 3 TB drive, I’m open to suggestions.